"Sidai daging qurban!?" Terkejut salah seorang delegasi amal qurban apabila dikhabarkan berkenaan amalan penduduk di kampung Eid Barbikar.
Khawka Mujamma Sheikh Zainal Abidin di kampung tersebut menempatkan lebih 1500 pelajar tahfiz yang dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kanak-kanak dan remaja.
Amalan penduduk menjemur daging merupakan kaedah menyimpan daging dek kerana tiada kemudahan peti ais. Selain itu daging yang telah dikeringkan menjadi keras seperti kayu akan dikisar untuk dibuat serbuk.
Sepanjang tahun mereka akan berkongsi sup berperisa daging qurban yang disumbangkan oleh rakyat Malaysia. Ingat, sup daging mereka hanyalah air semata dengan perisa serbuk daging.
Bagaimana pula dengan kita? Berapa lamakah daging qurban yang disimpan di dalam freezer di rumah kita bertahan? Bersyukurlah kita dengan nikmat makanan yang melimpah-ruah.
#amalmalaysia #foodsharing #muslim #Sudan #humanitarian
#Catatan salah seorang delegasi amal qurban ke Sudan
#Aku seorang anggota Yayasan Amal Malaysia