Bahan-bahan: (40-50 Biji)
100g minyak sapi
80g gula icing
220g tepung gandum
1 sudu kecil baking soda (Perlu diayak bersama tepung)
60g badam kasar
Pewarna (Ikut pilihan anda)
Secubit garam halus
Secukup gula halus
Cara Membuat Suji Pelangi:
1. Pertama kali, minyak sapi, gula icing dan garam dikacau sehingga sebati. Masukkan badam kisar dan kacau sehingga rata
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit-sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak melekat
3. Bahagi doh kepada 3 atau 4 bahagian dan warnakan merah, hijau, kuning dan satu bahagian asal
4. Kemudian, ambil secubit adunan daripada keempat-empat doh berwarna, lalu campur dan bulatkan sebesar guli
5. Selepas itu, bakar selama 20-30 minit pada suhu 160°c atau sehingga benar-benar garing
6. Selepas ia dibakar, golekkan biskut tersebut dengan gula halus dan siap
Selamat mencuba!